TPO Doorgaan

‘The future of agriculture is screwed’ – waarom we boeren moeten steunen

28-07-2014 12:56

Ik ben een graanproducent, van 63 jaar oud. Als ik op feestjes vertel hoe belangrijk mijn werk is voor de wereldvrede dan word ik hoofdschuddend aangekeken. “Die arme boer, laat hem maar. Die leeft nog in de spruitjestijd.”, zie ik dan in de ogen van de borrelaars. Deze blog schrijf ik dus ook om te laten zien dat er vroeger en nu niets veranderd is.

In de middeleeuwen kon door een mislukte oogst een heel dorp hongerlijden. Een voettocht door een gebied zo groot als Nederland kon dagen duren, dus de zoektocht naar extra voorraden was moeilijk. En de meeste boerendorpen waren zelfvoorzienend. We hadden net uitgevonden hoe we land moesten verbouwen, dus dat we er zo goed in waren dat we een overcapaciteit gingen produceren, dat liet nog wel even op zich wachten. Dorpen in een graafschap waar net iets meer regen was gevallen dan in een ander koninkrijk, of dorpen die behoed waren voor een bosbrand, konden dus niets verkopen aan dorpen uit het hertogdom dat honderd kilometer verderop lag.

Doorgaan_Meetables_600

Toen de industriële revolutie Europa moderniseerde en we in de negentiende eeuw grondstoffen en kruiden uit verre overzeese gebieden inscheepten, bleven boeren belangrijk. Tussen 1845 en 1852 in Ierland mislukte de aardappeloogst keer op keer en stierven een miljoen Ieren. Nog eens een miljoen Ieren vertrok naar de Verenigde Staten. De Ierse bevolking liep met ruim een kwart af tijdens de zogenaamde aardappel hongersnood.

Dustbowl

De Verenigde Staten zelf kenden ook hun problemen, zoals de Dustbowl. Toen in de jaren 1930 aanhoudende zandstormen landbouwgrand in de staat Oklahoma onbruikbaar maakten trokken tienduizenden zogenaamde Okies naar Californië. Zoals John Steinbeck in zijn roman De druiven der gramschap (‘The grapes of wrath’) beschrijft zouden ze er groenten en fruit kunnen plukken. Maar er waren al te veel boerenarbeiders in Californië en de Okies werden van opvangkamp tot opvangkamp gestuurd.

Het mag dus duidelijk zijn wat de invloed van landbouw op ons leven is. De landbouw is belangrijk voor werkgelegenheid. Ze is vooral belangrijk voor de voedselvoorziening. Een goede oogst is van invloed op de politieke stabiliteit van een gebied, en van een regio, en op het geluk van mensen. Een mislukte oogst kan nog altijd een lege koelkast en lege portemonnee betekenen.

Wie denkt dat het allemaal wel goed komt met die invloed van landbouw op politieke stabiliteit in onze geglobaliseerde liberale wereld, doet er goed aan The Guardian eens te lezen: “The future of agriculture – of global hunger, of your grocery bill – is screwed.” Er wordt al tijden gewaarschuwd voor een wereldwijde voedselcrisis, en met klimaatverandering komt die voedselcrisis alleen maar dichterbij. En daarmee de kans van plunderingen, rellen en oorlogen.

Daarom ga ik op mijn oude leeftijd door als graanproducent, seniele boer zoals u wilt. Maar als ik er niet meer ben zult u het probleem moeten oplossen. U doet er dan ook goed aan boeren te steunen.

Waarom wij ondernemers steunen!

Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!