TPO Doorgaan

De baas heeft stress, en leeft daardoor langer

05-08-2014 11:32

Dichtslippende aderen, een bierbuik, een rug met afgesleten wervels door het dagelijks in gespannen houding krom aan je bureau zittend, ondernemen gaat vaak ten koste van je gezondheid. Voor ons geen ARBO, want we willen door, verder gaan, risico nemen. Dan maar de kans dat we ziek worden. Je droom een bloeiend bedrijf te starten gaat voor alles.  Zo hoor ik het vaak op ondernemersborrels, als we met mannen rond de staantafels staan en een biertje te veel ophebben.

Het beeld van startups in de ICT is bekend, veel koffie drinken, en ontbijten en dineren met dikke vette pizza’s omdat je door het onder grote tijdsdruk voortdurend programmeren het onderscheid tussen dag en nacht niet meer ziet. Ik ken het zelf ook, toen ik mijn reisbureau begon – ze bestaan nog steeds die reisbureau’s – zat ik dagenlang koekjes te eten. Café Noir, dat zijn de lekkerste koekjes. Ik at wel anderhalf pakje per dag. Door het eten van koekjes compenseerde ik de snel dalende suikerspiegel na het drinken van mijn zesde kopje espresso.

Al snel werd ik moe. Doodmoe, alle dagen moe. De cocktail van suiker en cafeïne in mijn bloed maakte me warrig en ongeconcentreerd. En ik besloot dat ik alleen een gezonde onderneming kon hebben, als mijn lichaam ook gezond was.

Doorgaan_Meetables_600

Hard werken en gezond leven bleken prima te combineren. Hier staan bruikbare tips over hoe je gezonder kunt werken. Zo kun je zorgen dat snacks uit je zicht liggen. Uit het oog uit het hart, en je leeft gezonder. Zorg dat je genoeg water drinkt. Vaak vergeten ondernemers water te drinken als ze van afspraak naar afspraak lopen. Ik doe het zelf ook vaak, en krijg dan hoofdpijn, word wat narrig en ga slechtere beslissingen maken. Zorg dat je tijdens je werk genoeg beweging krijgt. Ik loop iedere middag na de lunch een rondje langs de Utrechts singels. Niet hardlopend, gewoon wandelend. Anders moet je na afloop weer gaan douchen en dan begin je er niet aan.

Stress is gezond

Maar pas op, blijkbaar is het niet per se gezond om stressfactors te beperken. Een dynamische onderneming, waar van allerlei onverwachte dingen gebeuren, zorgt dat uw immuunsysteem beter wordt. Volgens verschillende onderzoeken zouden ondernemers langer leven omdat ze beslissingen moeten nemen. Ze hebben hierdoor het gevoel dat ze iets wezenlijks doen. Mensen met stressloze beroepen, waarin ze repetitive en gemakkelijke werkzaamheden verrichten zouden jonger sterven. Ze zijn minder tevreden over hun werk en over hun leven. Door gebrek aan controle krijgen ze een soort stress die hun immuunsysteem beschadigt. Ze gaan risicovoller leven buiten hun werk (veel alcohol drinken? Gevaarlijke sporten?) – volgens onderzoekers gaan ze daardoor eerder dood.

Zorg dus dat je gezond eet, en beweegt. Maar ben niet bang dat je stress hebt, of te veel verantwoordelijkheid neemt. Een gezond lichaam in een bloeiende onderneming, dat lijkt het devies voor een lang en succesvol leven.

Waarom wij ondernemers steunen!

Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!