TPO Doorgaan

Gratis en voor niets werken

24-08-2014 20:36

Precies €6773,- had ik op mijn spaarrekening staan. Mijn broer leefde daar welgeteld anderhalve maand van, maar ik wist er een goede zeven en een halve maand van rond te komen. Aan het einde van die zeven en een halve maand had ik een, nou zeg nou niet meteen bloeiende, maar een onderneming als een gezonde baby. Alles werkte, de armpjes, handjes, longen, en ik wist er ook al een aardig zakcentje mee te verdienen. Hoe dat kwam?Een van de beste tips die iemand mij ooit gegeven heeft is, sta jezelf toe om gratis te werken.

Het is als de penetratie politiek uit de marketing. Wil je in korte tijd een markt veroveren, doe je product er dan voor dumpprijzen uit. Zijn de mensen na verloop van tijd vertrouwd met jouw merk cola, jouw fantastisch ontworpen fiets, of maatpak, dan kun je beetje bij beetje de prijs omhoog doen. Wat vaak vergeten wordt is dat het zo ook werkt voor de dienstensector.

Solargreenpoint

Ik begon mijn grafisch ontwerpbedrijfje door folders, posters, cd-hoezen bijna gratis aan te bieden bij bands, wijkcentra, schouwburgen. Ze namen mijn diensten aan, en ik bouwde er een portfolio mee op. Nu staan ze bij me in de rij. Omdat ze net zo’n mooie folder willen als de concurrent betalen ze een leuk prijsje.

Een groot voordeel, als jij gratis werkt, dan willen andere ook gratis voor jou werken.

Dit hoeft niet per se uit medelijden voor die arme sloeberende ondernemer te zijn. Accountants, advocaten, adviseurs, iedereen heeft ze wel in de familie of vriendenkring. Vaak zullen ze zeggen dat ze het druk hebben als je ze om een dienst vraagt. Maar als ze weten hoeveel van je eigen geld en energie je erin steekt, zullen ook zij wel eventjes tijd vrij maken om je boekhouding, statuten of marketingplan door te nemen. Danwel onder het genot van een biertje in de kroeg –op hun kosten natuurlijk.

Spaarzaamheid is deugd.

Het vooruitzicht dat je de eerste maanden alles gratis zult doen, zorgt ervoor dat je wat spaargeld apart zet. Hierdoor leer je zuinig te leven. En dat werkt echt. In de supermarkt kun je al de helft besparen door niet voor die chocolade en koekjes te gaan, de Ben en Jerry’s te laten staan en kip te eten in plaats van biefstuk. Spaarzaamheid leer je jezelf aan. Dit komt van pas in je latere leven en je onderneming. Je kunt af met minder geld. En het helpt je ook netjes de boekhouding van je bedrijf te doen.

Het houdt de concurrenten op afstand. Als je in een dure sportwagen rijdt, met visitekaartjes van goed design staat te wapperen, en een luxe palet aan tarieven op je website etaleert, dan zullen concurrenten al snel doorkrijgen dat waar jij zaken doet, iets te halen valt. Soberheid en inderdaad, eventjes gratis werken, houden de concurrentie op afstand.

Deze tips hebben me geholpen een gezond bedrijfje op te zetten. Nu ik ze niet meer nodig heb, zijn ze voor u. Doe ermee wat u wilt, helemaal gratis.