TPO Doorgaan

Living la Vida Cleaning

27-08-2014 11:27

Ik sop de vloer met een mop, met een schuursponsje en antikal schraap ik de kalkaanslag uit de badkuip. Dan pak ik de stofzuiger, verzet stoelen en tafels en banken, en zorg dat er geen kruimeltje meer in de eetkamer ligt, geen chips meer voor de televisie. Ik word cash betaald, maar geef alles netjes op bij de belastingdienst.

Ik bepaal zelf wanneer ik pauze neem. En omdat ik niet veel van vakantie en niets doen houd, gebeurt dat niet zo vaak. Ik neem risico. Mijn rug kan bezwijken. En als meneer en mevrouw het niet meer zo zien zitten met mij, dan gooien ze me eruit en verdien ik een stuk minder. U ziet het al, ik ben schoonmaakster. Hulp in de huishouding, zoals u het maar wilt noemen. Het wordt vaak vergeten, maar ook ik ben een ondernemer.

safe_image

Omdat ik niet zoals veel mensen heb doorgeleerd voor een hoog universitair beroep, want ik wilde graag met mijn handen werken, dachten mensen dat ik het niet ver zou gaan schoppen. Als je maar gelukkig bent, zeiden ze dan. Maar ik werd vaak gevraagd voor schoonmaakklussen in de stad. Eerst probeerde ik het allemaal zelf. Toen dat niet meer lukte liet ik vriendinnen voor me werken. Een kennis vertelde me hoe ik een bedrijfje op moest zetten en alles was geregeld bij de Kamer van Koophandel. Mijn vriendinnen werken nu voor mij. Ze krijgen per uur betaald. We kopen samen schoonmaakmiddelen in bij een groothandel. Hierdoor zijn de kosten laag.

Echte ondernemer?

Wat me echt ondernemer maakt? En waarom we ondernemers moeten steunen? Omdat ondernemers altijd op zoek zijn naar hoe ze kosten laag moeten houden. Als ze dat doen houden ze geld over om mensen in dienst te kunnen nemen. Dan scheppen ze banen. Steun ondernemers, omdat ondernemers energieke mensen zijn die een inspiratie zijn voor hun kinderen, dat je ook met weinig opleiding en juist door hard werken veel geld kunt verdienen en eigen baas kunt zijn.

Mijn kinderen zijn slim. Maar niet op een manier dat ze heel veel van boeken houden. We zijn meer een familie van gezond verstand en doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. En daar gaat het riedeltje weer. Op school vertellen ze mijn zoon en dochter dat het prima is dat ze weinig voor hun Cito halen. Als ze maar gelukkig worden. Maar ik weet het zeker, ze gaan het beter krijgen dan die eigenwijze leraar. Ik, de schoonmaakster, verdien al meer dan die meneer Paul die zo betuttelend over mijn kinderen spreekt.

Ondernemers hebben eigenwaarde. Ze geven zelfvertrouwen aan kinderen en werknemers. Daarom moeten we ondernemers steunen.