TPO Doorgaan

Hoe harder hij werkt, hoe beter het gaat

01-09-2014 10:00

Ondernemen. Dat is er bij mij niet met de paplepel ingegoten, om zo maar te zeggen. Ambtenaren, advocaten, journalisten en een handjevol leraren. Dat is wat ik ken. Dus toen ik thuiskwam met een marktkoopman, stonden mijn ouders dan ook niet te springen. Een marktkoopman? Hè?! Eerlijk gezegd was dat zelfs mijn eigen reactie. Het was die vlotte babbel waar ik als een blok voor viel…

Inmiddels voeren we drie jaar samen een gezin, hij, ik en onze 56 plantjes op het balkon. En opeens ondervind ik van dichtbij hoe het is om ‘ondernemer’ te zijn. Hij, we noemen hem B., heeft een marktbedrijfje in Den Haag waar hij vier dagen in de week cosmetica verkoopt vanuit een vaste standplaats. Al 35 jaar bestaat het bedrijfje dat vader W. eigenhandig heeft opgebouwd. Van meeloper op de maandag, tot een vaste container met wel 5000 producten en een hele trouwe clientèle. Zo’n drie jaar geleden nam zijn zoon B. het bedrijf over, inclusief de zeven personeelsleden. Daar sta je dan. Opgeleid voor iets heel anders, de ballen verstand van cijfertjes, managen en alles wat bij ondernemen komt kijken. Ga er maar aan staan…

Doorgaan_Hemelbed_600

Eigenlijk denk je daar nooit over na (althans, ik dacht daar nooit over na). Al die ondernemers met personeel, hoe veel of hoe weinig het er ook zijn, hebben een ongelofelijke verantwoordelijk. Waar meneer Overheid een grote loge instantie is met potjes en begrotingen waar duizenden werknemers van betaald worden, ‘voelt’ een mkb’er elk uitbetaalde salaris in zijn eigen zak. Dus ook als het wat minder gaat, heel fijn om een bedrijf over te nemen in crisistijd, besef je ineens dat je als je een werknemer op straat zet, je een heel gezin in de kou zet.

Pakhuis

Die verantwoordelijkheid geeft continu druk. En je bent ook nooit ‘klaar’ met werken. Administratie, inkopen, vernieuwen… Op zijn marktvrije dagen is B. altijd in zijn pakhuis te vinden. Om zijn winkeltje bij te vullen, maar ook om een webshop op te zetten. Want een ondernemer gaat altijd dóór, wil meer, zoekt uitdaging. Lange dagen, meer verdienen. Een morrende vriendin ten spijt.

Toch heb ik met een ondernemer als vriend de voordelen leren kennen van ondernemen. Iemand gaat altijd vol energie naar zijn werk. Hoe drukker, hoe beter. Je hoort B. nooit klagen over een vervelende baas, stomme collega’s of vieze koffie. Je hebt zelf in de hand wie je aanneemt, welke koffie je koopt en het grootste voordeel: er is niemand die zegt wat je moet doen. En al dat harde werken levert ook nog wat op: al drie jaar op rij maken we in de winter verre reizen naar exotische landen. Dat kan allemaal. En ja, dan moet ik maar iets vaker zonder aanhang naar een feestje en zit ik elke zaterdag ‘alleen’… Want hoe harder B. werkt, hoe beter het gaat en hoe vrolijker we er allemaal van worden (al is dat soms op de iets langere termijn). Voorlopig is er in mijn ogen niks mis met een marktkoopman.

Wil je ook ondernemers steunen? Blog mee in onze blogbattle TPO Doorgaan en win 125 euro…