TPO Doorgaan

‘Een man weet pas wat ’ie mist, als de rioolontstopper er niet is’

15-12-2014 12:30

De meeste ondernemers verdienen zelf hun centjes wel, daar is geen staatssteun voor nodig. En nu de post en de elektriciteit ook allemaal geprivatiseerd zijn is het logischer dat de overheid zich niet meer met de markt bemoeid. Als een dienst goed en gewild is, dan verkoopt ze zichzelf wel.

Zo luidt het dogma. En toch, toen de Russische president Poetin besloot om Nederlandse peren te boycotten riepen kranten, kabinet en marktverkoper op om toch snel meer peren uit eigen land te kopen. Steun uw lokale ondernemer, koop Hollands, zo klonk het.

Dat is geen staatsbemoeienis. Wanneer de overheid niets doet, is het aan de burgers zelf om actie te ondernemen. We moeten ons afvragen, welke sectoren zijn van het algemeen belang, en welke niet? Misschien dat dit blogje de Nederlandse burger als geheugensteun kan dienen.

ASR_algemeen26112014

Ik ben riool- en dakgootontstopper. Een wat?, hoor ik u zeggen. Dat is toch helemaal niet van het algemeen belang? Een schone dakgoot is toch een luxe?

Nee hoor. Iedereen heeft ons nodig. Regen en bladeren discrimineren niet. Als bij u de wc niet meer goed doorloopt, dan kan dat komen omdat uw riool verstopt zit. Vaak is het al genoeg om gewoon een regenpijp te vervangen, de vuiligheid daaronder bij de ingang naar het riool leeg te halen en uw toilet functioneert weer. Het vervuilde rioolwater stroomt er altijd op het laagste punt uit, en als dat uw toiletpot is, dan is het slimmer om te zorgen dat dat laagste punt buiten ligt. Aan de onderkant van uw regenpijp dus. Dat scheelt weer natte voeten.

Veel Nederlanders kregen in de onverwacht natte augustus maand last van overstromingen rond het huis. Ik zie ze nog voor me met een beteuterd gezicht, het vocht was tot in de kelder gelopen. Muren nat en blijvend beschadigd, spullen nat. Ineens moesten ik en mijn collega’s als brandweermannen het land door sjeezen om overstromingen en verstoppingen tegen te gaan.

Crisis

Tijdens de crisis zijn veel collega’s van mij failliet gegaan. En nu moest ik ze ineens weer opbellen of ze niet eventjes met me mee wilden gaan naar een noodgeval. Klanten legden honderden euros neer. Dat is fijn voor ons, maar als ze nou tijdens de crisisjaren af en toe hun dakgoot hadden laten schoonmaken dan hadden ze een schoner riool gehad. Dat scheelt waterschade, en geld. En het scheelt faillissementen.

Ik kan die failliete collega’s nu niet meteen aannemen als personeel. Want in droge periodes zullen we niet worden opgebeld. Mensen blijven liever onwetend en laten hun dakgoot vollopen met bladeren (echt waar, een roostertje tegen de bladeren hebben we zo geplaatst, dat scheelt je bakken met geld). Tot we over een paar jaar weer uit moeten rukken als brandweermannen. En misschien heb ik tegen die tijd wel al een andere baan, net als mijn failliete collega’s. Dan komen we niet meer, en blijft u achter met veel hogere kosten.

Steun dus uw lokale rioolontstopper. Net als dat u Hollandse peren koopt. Het is zoals De Dijk het ooit zong, een man weet pas wat’ie mist, als ze er niet is.

Waarom wij ondernemers steunen!

Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!