TPO Doorgaan

Het advies van Lies: leer van de influencers

18-09-2014 08:56

“Je gaat nog een hoop carrière kikkers kussen.”, schrijft Sallie Krawcheck van het vrouwennetwerk 85 Broads op haar blog. Ze schrijft een brief aan haar 22-jarige zelf. Net als heel veel andere zogenaamde influencers op LinkedIn geven succesvolle zakenmensen fictieve carrière hulp aan hun ‘jongere ik’.

De blogserie op Linkedin heet ‘If I were 22’. Tweeëntwintig jaar is de leeftijd dat deze Amerikaanse ondernemers net af waren gestudeerd en nerveus de wereld inkeken om maar zo snel mogelijk de top van de carrière piramide te bereiken. Sallie Krawcheck adviseerde het jonge meisje dat ze ooit was om niet te snel te willen bepalen waar ze zou moeten gaan werken.

“…you’ll  eventually find the right firm, Sanford Bernstein, and you’ll be off the races. While you’ll be successful very quickly in this job, it is in fact the result of years of hard-won insights and pushing through rejections.”

ASRcampagne

Door vallen en opstaan word je wijzer en krijg je skills. Zelfs als je daardoor pas jaren later bij het juiste bedrijf komt te werken, dan kun je nog succesvol zijn. De tijd van proberen is nooit weggegooid. Zo geldt dat ook voor ondernemers. Hoeveel van ons hebben niet tevergeefs een bedrijfje opgericht? Hoeveel van ons hebben niet de eerste tien jaar van hun carrière geleefd in loondienst voordat ze een eigen bedrijf begonnen?

Tien jaar

Een vriendin van me werkte tien jaar als advocaat, is nu zesendertig en is met een oud-collega haar eigen advocatenkantoor begonnen. Dat is zwaar, en dat kost veel tijd. Ze klaagt soms dat ze hier veel eerder mee had moeten beginnen. Dat ze nu al halverwege de veertig zal zijn voor ze het financieel weer net zo gemakkelijk zou hebben als toen ze in loondienst zat bij dat advocatenkantoor op de Zuid-As.

“Gun jezelf de tijd.”, zeg ik dan. En wat dat geld betreft zou ze die andere influencer eens moeten lezen: Suze Orman. Zij schrijft: “Money will never define you. You define your money.” Een tegeltjeswijsheid, maar Suze Orman beschrijft dat als je begint te werken rond je twintigste je vaak al meteen denkt aan het verdienen van geld. Op je dertigste wil je dan nog meer geld verdienen, en zo voort. Hierdoor laat je geld veel te veel invloed hebben op je leven. “It’s not about how much you make, but the life that you make with the money you have.”

Heel goed Suze!

Het is een goede les voor ondernemers, want de angst om te weinig geldt te verdienen kan ondernemers (die financieel risico nemen) soms verlammen. Ik stuur vaker adviezen zoals die van Sallie en Suze vaak door aan mijn ondernemende vriendinnen.

Deze bijvoorbeeld, van CNBC business correspondent Julia Boorstin: “You never know what you’ll enjoy doing until you actually do it. Try opportunities that come along, no matter how distant they seem from your plan.”

Daar worden we allemaal beter van. En zo kom ik op het advies van Lies: hou je inspiratiebronnen goed in de gaten en ben open van ze te leren. Begin iedere dag met een blogje van een van de influencers. En voor je het weet verander je zelf de wereld. Je eigen wereld.

Waarom wij ondernemers steunen!

Ondernemers zijn de kurk waar onze economie op drijft., zeker als het crisis is en de bank lastig doet. TPO doet daarom mee aan de campagne Doorgaan van De Amersfoortse, die ondernemers steunt met crowdfunding. En we vragen jou om ook mee te doen. Doe mee aan onze blogbattle ‘Doorgaan’ en steun ondernemers (en jezelf)!