TPO Doorgaan

‘Ik denk dat banken zullen verdwijnen’

20-10-2014 10:58

De Mobiele Fabriek past in éen zeecontainer en maakt bouwstenen van puin. Dat is ontzettend handig voor gebieden als Haïti, waar vijf jaar na de grote aardbeving nog steeds heel veel puin ligt en meer dan 300.000 mensen in tenten dakloos zijn. Via Doorgaan.nl haalde De Mobiele Fabriek bijna een ton op, om de eerste echte mobiele fabriek te bouwen en een lokaal project in Haïti op te zetten.

Waarom hebben jullie gekozen voor crowdfunding, in plaats van bijvoorbeeld een lening aanvragen bij de bank?

Gerard Steijn: “Heel simpel: omdat banken verticaal georganiseerde organisaties zijn, die doodsbang zijn voor verandering, en hun maatschappelijke verantwoordelijkheden niet nakomen. Ik denk dat het hele fenomeen banken uiteindelijk zal verdwijnen. De nieuwe generatie bedrijven, die zoekt naar maatschappelijk profijt, is aangewezen op andere vormen van financiering, zoals crowdfunding. Want op dat soort platforms ontmoeten ze de mensen die hen begrijpen, daarmee is de cirkel rond.”

ASRSpirit2Work

Hoe verliep jullie crowdfunding-actie op Doorgaan.nl?

“Het ging wonderwel. We ontdekten tijdens de loop van de actie wel, dat crowdfunding geen selffulfilling prophecy is, je moet er campagne voor voeren. Dat hebben we gedaan en we hebben mensen uitgenodigd om onze modelwoningen te bekijken. Dat is mooi, want dan kom je in contact met geïnteresseerden, en zij begrijpen zo wat we aan het doen zijn.”

Wat is het vreemdste wat jullie via Doorgaan.nl hebben meegemaakt?

“We hebben tussen de 500 en 600 mails gekregen van geïnteresseerden, naast geld hebben we er ook een groep trouwe supporters aan overgehouden. De mensen die meer dan 1000 euro investeerden hebben we gevraagd om crewmember te worden van De Mobiele Fabriek, zodat het meer een platform wordt. Zo kunnen we ideeën delen. Het is mooi dat we zo zijn ontdekt door mensen die ons een warm hart toedragen. Een groep die we anders zelf hadden moeten zoeken. Dat is een prachtige bijkomstigheid geweest.”

Gelukt, het bedrag is binnen. En nu?

“We zijn nu een productiefaciliteit aan het bouwen en zijn een pilot gestart in Haïti, een leefgemeenschap met 30 families waar we met de Mobiele Fabriek gaan beginnen. De volwassen leden van die gezinnen leiden we op tot recyclingspecialist en helpen we om met de bouwstenen hun eigen huis te bouwen. We hopen dat we zo kunnen laten zien dat we met behulp van technologie en kennis kunnen bijdragen aan duurzame eigen ontwikkeling van mensen aan de onderkant van de samenleving.”

€99.171,- opgehaald van het totaal €85.000 (117%)