TPO Doorgaan

Zelfstandigenafrek, duidelijkheid is nodig, en wel nu

27-11-2014 14:46

‘Het gaat hier niet om zelfstandig ondernemers zwaarder te belasten, maar om ondernemerschap te bevorderen. De zelfstandigenaftrek bevordert nu geen doorgroei, het belemmert. Ik ben vastberaden om doorgroei te bevorderen.’, aldus staatssecretaris van Financieën Wiebes een tijdje geleden in het Financieele Dagblad.In de miljoennenota wordt er met geen woord over gerept (want zoals u weet zijn de partijen het er nog niet over eens – wat een verrassing), maar de zelfstandigenaftrek zal waarschijnlijk worden afgeschaft. Een ambtelijke werkgroep is erop aan het studeren nu.

ASR_algemeen26112014

Deze aftrek houdt in dat zzp’ers tot €7.280,- euro belastingvrij mogen verdienen. Dit zorgt voor een belastingvoordeel van €2.700,- per jaar. Zo veel is dat niet, als u een eigen bedrijf opzet. Het gaat niet om de bedrijven die een miljoenenomzet maken en waar de 2.700 euro slechts een symbolische bijdrage inhoudt. De belastingvrije schijf van loonbelasting is bijna even hoog als de zelfstandigenaftrek. En waarom wordt die niet afgeschaft, en de zelfstandigenaftrek wel? Als je die belastingvrije schijf weghaalt dan stimuleer je mensen om gewoon een eigen bedrijf te beginnen in plaats van in loondienst te hangen. Ook dat is doorstroom. Wil de overheid ondernemers niet steunen, en liever geestdoodheid bevorderen en ons allen tot loonslaven omtoveren?

Beginnend ondernemerschap

Volgens onderzoek van NU Vandaag zou dit scenario weleens waarheid kunen worden. In stedens als Amsterdam, Den Haag en Utrecht is minstens tien procent van de beroepsbevolking zelfstandige. Daar zitten veel zzp’ers tussen, en die dreigen kopje onder te gaan door de maatregelen. Toegegeven, er zou iets voor in de plaats komen van de zelfstandigenaftrek. Het kabinet Rutte II wil af van de wirwar aan aftrekken en toeslagen, het zou investeringen belemmeren. Maar is de zelfstandigenaftrek niet juist een voorbeeld van een simpele belastingmaatregel die juist beginnend ondernemerschap steunt? Waarom moet er ineens snel worden doorgestroomd? Waarom niet gewoon ondernemers de kans geven rustig te beginnen?

Vragen, vragen, vragen. Het zit me als ZZP’er niet lekker om te wachten op het duveltje uit een doosje. Ondernemers hebben onze steun nu hard nodig, en wel in de strijd om duidelijkheid bij het kabinet. Laten we de ZZP’er niet ondersneeuwen in de rookbommetjes van Wiebes en Rutte. Er moet duidelijkheid komen, en wel nu.